Dit moet je weten over de bedrijfsbrandweer

Dit moet je weten over de bedrijfsbrandweer

Een bedrijfsbrandweer is een particulier brandweerkorps dat behoort tot een bedrijf of instelling. Meestal is een bedrijfsbrandweer te vinden bij bedrijven waarbij er een verhoogd risico op brand is of waarvan de gevolgen daarvan ernstig zijn. Je kunt hierbij denken aan luchthavens, universiteiten en chemische bedrijven. In Nederland kan een organisatie verplicht worden gesteld om een bedrijfsbrandweer te hebben, op grond van Wet Veiligheidsregio’s of Veiligheidswet BES. Wanneer ben je als bedrijf of instelling verplicht een bedrijfsbrandweer te hebben? En wat zijn precies de taken van dit team?

Wanneer moet een bedrijf een bedrijfsbrandweer inzetten?

Zoals genoemd kan een bedrijf op basis van wetten verplicht zijn om een bedrijfsbrandweer in te zetten. Het gaat dan vooral om bedrijven waarbij een brand of ongeval een aanzienlijk gevaar voor de openbare veiligheid of de omgeving kan opleveren. De veiligheidsregio of het bestuurscollege stelt de eisen vast waaraan de bedrijfsbrandweer moet voldoen. Zo wordt voorgeschreven hoeveel leden van de brandweerwacht en welke materialen er aanwezig moeten zijn. Wanneer je als bedrijf geen bedrijfsbrandweer ter plaatse hebt, maar wel verplicht bent er één te hebben, dan kun je brandwachten inclusief materieel inhuren. Via verschillende instanties en websites kun je zo’n team inhuren. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.degrootbrandwachten.nl/. Zo voldoe je alsnog aan de wettelijke eis om een brandwacht aanwezig te hebben.

De taken van een bedrijfsbrandweer

Een bedrijfsbrandweer beschermt en bevordert de veiligheid van een inrichting of organisatie. Zo houdt de bedrijfsbrandweer zich bezig met het beschermen van personen en het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering. Verder zal een bedrijfsbrandweer er ook voor zorgen dat het milieu wordt beschermd en zal deze branden bestrijden, indien deze zich voordoen. Het team is daarnaast ook gespecialiseerd in het verrichten van technische hulpverlening en het ontruimen van gebouwen of ruimtes. Zo zorgt een bedrijfsbrandweer ervoor dat een bedrijf aan de wet- en regelgeving voldoet en wordt daarnaast negatieve publiciteit voorkomen! 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *