Waarom kwalitatieve basisvaardigheden aanleren aan je leerlingen noodzakelijk is
De overheid heeft recent een nieuw financieel ondersteuningsplan gemaakt om alle leerlingen in Nederland zo goed mogelijk te begeleiden in het aanleren van de basisvaardigheden. Dit Basisvaardigheden Masterplan zal ervoor zorgen dat scholen meer middelen kunnen inzetten om hun leerlingen deze basisvaardigheden aan te leren en te behouden gedurende hun schoolcarrière. In alle scholen en graden heb je leerlingen met sterk uiteenlopende leermethoden en verwerkingssnelheid van de materie. Voor leerkrachten is dit niet makkelijk om zo alle leerlingen evenveel aandacht te geven zodat ze op het einde van het jaar allen dezelfde kennis hebben opgedaan. Dit Masterplan van de overheid kan scholen een financiële boost geven en hen helpen door experts in te huren of programma’s aan te kopen.
Waarom zijn deze vaardigheden zo belangrijk?
De basisvaardigheden zijn volgens het SLO een set aan taal-, reken-, burgerschap en digitale vaardigheden die leerlingen nodig hebben om mee te kunnen leven in de samenleving. Doordat de samenleving steeds sneller innoveert, moeten leerkrachten hun leerlingen ook steeds meer bijleren op korte tijd. Indien je zo’n 20 leerlingen in de klas hebt, is dit geen eitje. Om goede en kwalitatieve gesprekken te voeren, kritisch te denken, het aanleren en gebruiken van basisnormen en -waarden van de samenleving en digitale technologie leren kennen is er veel tijd nodig doorheen alle schooljaren. Het is niet mogelijk deze maar deels aan te leren aangezien ze het boegbeeld en de rots van onze samenleving zijn.
Overheid ter hulp
Het Masterplan Basisvaardigheden van de overheid heeft al deze principes als doel voor elke leerling die afstudeert. Echter is de financiële boost alleen niet genoeg. Het gaat erom hoe scholen deze toepassen in hun aanpak naar de leerlingen en de lessen toe. De overheid geeft wel enkele tips mee, maar indien je als school en leerkracht meer info wilt over hoe je de financiële boost kan toepassen, ga dan naar https://www.stichting-leerkracht.nl/ voor meer info.