Waarom een bouwkundige inspectie laten uitvoeren?

Huis

 

 

Wanneer je op het punt staat om een woning te kopen wil je er natuurlijk graag zeker van zijn dat je geen kat in een zak gaat kopen. Het is in het verleden niet zelden gebeurd dat mensen ervoor kozen om te investeren in vastgoed waarbij ze er na aankoop plots achter kwamen dat er sprake was van verborgen gebreken die ze behoorlijk wat geld zouden kosten om te laten oplossen. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie is het mogelijk om dergelijke toch wel zeer vervelende verrassingen te voorkomen. Tijdens een dergelijke inspectie wordt er niet alleen gecontroleerd op schade, daarnaast zal je namelijk ook kunnen vaststellen dat er wordt gecontroleerd hoe het is gesteld met het onderhoud van de woning. Zijn dit eveneens stuk voor stuk zaken die jij wel graag zou willen te weten komen op het ogenblik dat je een woning gaat kopen? Lees dan vooral snel verder en kom meteen te weten wat je allemaal mag verwachten van een bouwkundige inspectie. 

 

Hoe verloopt een bouwkundige inspectie precies? 

 

Er bestaan behoorlijk wat misverstanden met betrekking tot het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie. Het is bijvoorbeeld zo dat het hierbij gaat om een visuele inspectie. Met andere woorden, er zullen door de onafhankelijke bouwkundige ingenieur geen vloeren open worden gebroken of gipswanden worden verwijderd. Dit kan er eventueel voor zorgen dat bepaalde gebreken verborgen blijven. Je dient er dan ook rekening mee te houden dat een bouwkundige inspectie niet over de hele lijn even sluitend is. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er heel wat vervelende verrassingen mee kan voorkomen. 

 

Wat wordt er dan eigenlijk allemaal gecontroleerd? 

 

De visuele inspectie die wordt uitgevoerd tijdens een bouwkundige inspectie bestaat eigenlijk uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie wordt er gecontroleerd of er op het ogenblik van de inspectie bijvoorbeeld sprake is van bepaalde schade of specifieke problemen. Het kan daarbij dan onder meer gaan om vochtschade, maar ook om bijvoorbeeld schade aan het metselwerk. Bovendien zal er ook altijd grondig worden gekeken naar de staat van de elektriciteit. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat er zich ook daar bepaalde problemen bijstellen waar je natuurlijk als potentiële nieuwe eigenaar graag het fijne van zal willen weten.

 

Naast bovenstaande is het zo dat er tijdens een bouwkundige inspectie eveneens grondig rekening zal worden gehouden met het onderhoud dat is uitgevoerd aan de woning. Is het onderhoud bijvoorbeeld jarenlang op een correcte manier uitgevoerd of is er sprake van achterstallig onderhoud? In het laatste geval zou deze je immers op relatief korte termijn extra kosten kunnen opleveren en daar zit je wellicht niet meteen op te wachten. Ook op dit vlak geeft het laten uitvoeren van een visuele inspectie dus relatief uitsluitsel. 

 

De bevindingen worden opgenomen in een bouwkundig rapport

 

Op het ogenblik dat de bouwkundige inspectie is uitgevoerd zullen alle bevindingen worden opgenomen in het zogenaamde bouwkundig rapport. Dit rapport kan je vervolgens raadplegen en uiteraard is het ook mogelijk om er gebruik van te maken tijdens de onderhandelingen met betrekking tot de mogelijke aankoopprijs van het vastgoed. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, indien je niet geconfronteerd wil worden met vervelende verrassingen na het kopen van een woning is het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie zeker een aanrader.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *